Crònica del 1r curs d’Iniciació a la Fotografia Digital de Fotonatura novembre 2011

Curs fet el cap de setmana del divendres, 4 de novembre, al diumenge, 6 de novembre, a Barcelona i organitzat per Fotonatura.org dins la seva oferta habitual de cursos i tallers fotogràfics. En aquesta ocasió vam ser pocs, com sempre es procura que sigui en els cursos de Fotonatura, per tal d’assegurar la màxima atenció per cada un dels assistents. Els cursos d’iniciació a la fotografia digital de Fotonatura combinen les explicacions teòriques amb les pràctiques, tan al camp, fent fotografies, com al laboratori digital, on les ajustem i les preprem per als usos que volguem fer-ne. En aquesta ocasió, la sessió teòrica va ser divendres 4 a una aula de l’acadèmia Click&Do, situada al carrer Pelai, just al centre de Barcelona.

Des de Fotonatura sempre hem considerat que és important poder posar en pràctica tot allò que s’explica a l’aula i dediquem tot el dissabte a una sortida de camp. Aquesta vegada, les previsions meteorològiques per al dissabte no eren gens afalagadores i vam dcidir no arriscar-nos i anar a fer les pràctiques al Parc Güell de Barcelona. Vam fer santament perquè prop del migdia va começar a ploure. Tot i amb això, vam tenir ocasió de fer les pràctiques bàsiques: ajustar correctament la càmera, fer les mateixes fotografies amb combinacions diferents de diafragma i temps d’obturació, utilitzar els diferents modes de funcionament de la càmera (P, S o Tv, A o Av i M), jugar amb la profunditat de camp, amb el moviment, etc.

A migdia, la pluja ens va fer fora del Parc Güell i ens va enviar cap a un dels restaurants de la rodalia on vam dinar tot conversant sobre fotografia, programari útil per a telèfons intel·ligents, poítica i altres temes que van anar sortint a mida que la conversa evolucionava. En acabat, la pluja havia marxat de la part alta de Barcelona i vam tornar al parc a fer les pràctiqes de composició, ús de diferents distàncies focals i a donar-nos temps per atendre els dubtes particulars de cadascú. Vam acabar que gairebé era negra nit!

Diumenge vam tornar a Click&Do on teníem una aula d’informàtica que ens esperava. Com sempre, els ordinadors estaven a punt amb el programari que necessitavem. Només vam haver de baixar d’Internet el GeoSetter cosa que va estar resolta amb pocs minuts. Vam poder veure quins elements, tant de maquinari com de programari, formen un laboratori digital i les principals caraterístiques d’alguns dels programes que podem utilitzar. Concretament, vam utlitzar el GeoSetter per georeferenciar les imatges i el Lightroom per revelar-les i arxivar-les. També vam debatre sobre les millors maneres d’organitzar l’arxiu fotogràfic digital, tant des del punt de vista físic (estructura de carpetes, discs, còpies de seguretat, etc) com lògic (mots clau, descripcions, títols, copyright, etc). Per acabar, vam poder comprovar l’íntima connexió que hi ha entre Lightroom i PhotoShop.

Crec que el balanç del curs és positiu, malgrat la pluja i el mal temps. Sentim que algun alumne no va poder seguir amb fluidesa la part corresponent al laboratori digital perquè tenia poca pràctica amb l’ús dels ordinadors. Esperem que, almenys, la part fotogràfica li hagi estat útil. Desitgem haver despertat en tots vosaltres el desig de fer més i millors fotografies i haver-vos donat les eines per fer-ho. A tots els hi heu participat, moltes gràcies!

  1. mireia Reply

    Un curs d’iniciació ben intens i amb molts continguts i trucs per intentar millorar en les nostres fotografies. Ens ha ajudat força a llençar-nos a provar a fer fotos de forma diferent. Estaria molt bé una segona part, amb més pràctica i amb recomanacions tècniques per a les diferents situacions.

    Moltes gràcies Francesc per compartir els teus coneixements!!

    Mireia i Sergi

Deixa un comentari

*

captcha *