Crònica del 2n curs d’iniciació a la fotografia de la natura a Meandre, Manresa

Aquest passat cap de setmana he tingut el privilegi de fer un segon curs de fotografia de la natura amb els amics de Meandre, una associació ecologista de Manresa que té com a principal objectiu protegir els espais rurals i naturals dels entorns de la ciutat i el patrimoni cultural que contenen. Dic que ha estat un privilegi per l’amabilitat dels organitzadors, l’interès dels assistents i el bon ambient que es va crear des de bon començament i que es va mantenir durant tot el cap de setmana. Vull agrair especialment la implicació del Jaume i la Montse que ens van obrir les portes de casa seva, cal Cuques, situada en un entorn fantàstic per fer-hi un curs d’aquestes característiques.

En aquesta ocasió vam tractar dels tres grans temes en els que es divideix la fotografia de la natura: el paisatge, la macrofotografia i la fotografia de fauna vertebrada. De cadascuna d’aquestes grans branques en vam analitzar les tècniques més adequades i els materials més útils, tan fotogràfics com no fotogràfics. Vam dividir els temps que teníem en tres parts ben diferenciades i en cadascuna vam dedicar un temps a exposar els aspectes més teòrics i un temps a fer pràctiques. El primer terme que vam abordar va ser la fotografia del paisatge. Amb exemples pràctics vam veure els aspectes més particulars d’aquest tipus de fotografia: la importància de la planificació, el càlcul de trajectòries solars i l’ús de programes específics per fer-ho, el càlcul més acurat de l’exposició utilitzant els diferents sistemes de mesura de la càmera, el càlcul més o menys precís de la profunditat de camp i l’ús dels telèfons mòbils intel·ligents per fer-ho, la importància de la composició en la fotografia del paisatge i l’ús de diferents distàncies focals per provocar sensacions diferents. La boira no ens va deixar gaudir de l’esplèndida vista que hauríem pogut tenir de la muntanya de Montserrat, però van fer servir la casa com si fos una muntanya i vam veure les diferents interpretacions fotogràfiques que s’hi podien fer.

El diumenge al matí el vam dedicar a la macrofotografia. Com sempre, primer una visió teòrica i després una bona estona de pràctiques. la previsió era de pluges, però el temps ens va respectar i vam poder dedicar una bona part del matí a fotografiar els insectes i les plantes que vam anar trobant. Tothom va tenir l’oportunitat de posar en pràctica la teoria apresa: una bona composició, un càlcul acurat de l’exposició, l’ús del flaix electrònic i de difusors, un bona posició de la càmera, l’ús del trípode… Va haver-hi prou temps com par anar dissipant dubtes a mida que anaven apareixent tot fent fotografies. A migdia, un bon dinar, una bona conversa i millor companyia: canelons i pollastres amb peres o amb prunes i coca de nata per postres. Havent dinat vam veure els aspectes teòrics de la fotografia de fauna vertebrada. malauradament, no en vam poder fer pràctiques: una dotzena de persones perseguint una mallerenga no és la millor manera de fer-ho! Tanmateix, ens hem compromès tots plegats a construir un amagatall, un abeurador i una menjadora de cara a l’any vinent!

Aquestes són algunes de les fotografies que vam fer durant el curs:

Deixa un comentari

*

captcha *