Crònica del curs de fotografia CRBA Perfeccionament

Entre el 22 i el 29 de novembre de 2011 vam, al CRBA, el curs de Perfeccionament en la Fotografia de la Natura. És un curs en el que, malgrat el nom, s’introdueixen les tècniques bàsiques adequades per a les tres branques principals de la Fotografia de Natura: el Paisatge, la Macrofotografia i la Fauna. En aquesta ocasió s’hi ha introduït també la fotografia nocturna com a part de la fotografia del paisatge.

Com sempre, el curs s’ha dividit en dues branques ben diferenciades: la part teòrica, que s’imparteix al CRBA entre setmana, i la pràctica que, en aquesta ocasió, es va fer a l’Alt Empordà, concretament al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà i al Paratge Natural d’Interès Nacional de la Serra de l’Albera.

Durant les sessions teòriques s’han analitzat quins són els condicionants que determinen la qualitat d’una fotografia i quines són les tècniques bàsiques que necessitem dominar, per cada un dels diferents aspectes, per aconseguir imatges que responguin a les expectatives del fotògraf. Les sessions consisteixen en una projecció en la que es combinen els aspectes tècnics o creatius de la fotografia amb imatges d’exemple. Les pràctiques van ser el cap de setmana i van consistir en posar a la pràctica les tècniques que havíem pogut veure amb fotografies durant les sessions teòriques.

El dissabte el vam passar als Aiguamolls de l’Empordà. Primer fent servir el fantàstic sistema d’amagatalls que el propi parc té muntats de manera permanent per tal que els visitants puguin observar la fauna pròpia d’aquest espai. No són amagatalls pensats per fer fotografies, però si quens van ajudar a fer-nos una idea aproximada del que és treballar utilitzant aquesta tècnica. A la tarda vam poder veure com s’en munta un d’específic per a fotografia, quines circumstàncies cal controlar i quina és la forma de comportament adequada. També vam poder veure altres materials com xarxes de camuflatge, barreres d’infraroig, etc. Vam acabar la visita gaudint de la posta de sol des del capdamunt de les sitges del Matà.

Havent sopat, abans d’anar a dormir, van anar fins a la Taula dels Lladres, un dolmen de més de 3.000 anys d’antiguitat, per practicar la fotografia nocturna. La nit era clara i sense lluna i vam poder gaudir d’un cel estrellat preciós, combinat amb la visió del dolmen. Malauradament, Catalunya pateix una contaminació lluminosa molt elevada que amaga molts estels i deixa un to excessivament càlid a les fotografies nocturnes.

Diumenge, abans d’esmorzar van anar a Cap Ras per gaudir de la sortida de sol i després vam fer un recorregut per la falda de la serra de l’Albera fins a Sant Quirze de Colera. Durant el trajecte vam fer diverses parades per fer pràctiques de la fotografia del paisatge: vinyes, bosquets de pins, terres ermes i conreus i sempre amb el Canigó nevat al fons. A Sant Quirze de Colera vam fer pràctiques de macrofotografia i hi vam dinar i vam acabar el dia prop de Rabós d’Empordà, fent fotografies del moviment de l’aigua a l’Orlina. Un cap de setmana ben complet!

Deixa un comentari

*

captcha *